Jabolka malo drugače

Jabolko je sadež, ki ga pri nas poznamo vsi. Čeprav korenine jabolk izvirajo iz Azije, so po evropskem prostoru razširjene, saj je različne sorte vzgojil človek s križanjem. Sadeži jabolk zrastejo na drevesu jablani, praviloma dozorijo in so primerna za uživanje ob koncu poletja in jeseni, na voljo pa so skozi vse leto, saj so jabolka odlično živilo za skladiščenje in ozimnico. Za optimalno skladiščenje jabolka oberemo nekoliko prej, preden so popolnoma dozorela, vendar ne prehitro. Pomembno, je da jabolka skladiščimo glede na sorto, vedno pa ločeno od zelenjave.

Sort jabolk je ogromno. Pri nas so najpogostejše naslednje sorte: Jonagold, Elstar, Braeburn, Gala, Udaredm Franny smith, Topaz, Pinova, Evelina, Fuji, Zlati delišes. Na splošno so jabolka naravni vir prehranskih vlaknin, vsebujejo pa tudi številne vitamine (predvsem vitamine A, vitamin C in vitamine B1, B2, B3, B5 in B6), rastlinske fenole, pektin in mikroelemente ter naravne sladkorje, zato so odličen priboljšek.

Jabolka lahko uživamo surova, kuhana, vložena, predelana v marmelade, čežane, namaze ali v pecivih, kruhu, toplih in hladnih jedeh. Da ne bodo jabolka na vašem krožniku vedno le v jabolčnem zavitku ali kaki drugi klasični jedi iz jabolk, smo za vas zbrali 5 nekoliko drugačnih idej za jedi z jabolki.

1. LEČINA JUHA Z JABOLKI

Juha iz rdeče leče z jabolki, ki je odlična ideja za zdrav hranilen obrok skozi vse leto. Možno je pripraviti tudi kremno različico tako, da dodamo nekaj sojine smetane ali jogurta, juho pa zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Sestavine (za 4 porcije):
25 g masla
1 čebula
3 korenčki
1 do 2 jabolki
150 g rdeče leče
zelenjavna jušna osnova
1 lovorov list
ščepec majarona
sol in poper po okusu

Postopek priprave:

Čebulo nasekljamo, korenček in jabolka olupimo in narežemo na manjše koščke. V ponvi raztopimo maslo, dodamo nasekljano čebulo ter pokrito dušimo tako dolgo, da se čebula zmehča. Dodamo narezan korenček, narezana jabolka (na stran damo za pest narezanih koščkov) in rdečo lečo ter na hitro popražimo, nato pa prilijemo zelenjavno jušno osnovo ter dodamo lovorjev list in dobro premešamo. Kuhamo, dokler ne zavre, nato dodamo še preostale začimbe. V na pol pokriti posodi kuhamo na zmernem ognju približno 40 minut in nato odstranimo lovorjev list. Juho postrežemo s kosom domačega polnozrnatega kruha, po

želji pa jo lahko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Sveže narezane koščke jabolk, ki smo jih prihranili, dodamo v juho preden jo postrežemo.

2. SOLATA IZ RDEČEGA ZELJA IN JABOLK

Osvežilna solata, ki jo lahko ponudimo kot samostojen obrok ali kot prilogo.

Sestavine (za 4 porcije):
pol glave rdečega zelja
2 večji jabolki
olivno olje
jabolčni kis
ščepec soli
ščepec cimeta
pol žličke medu

 

Postopek priprave:
Rdeče zemlje narežemo na zelo tanke rezance in tako narezano zelje prelijemo z litrom vrele vode. Zelje v vreli vodi namakamo 2 minuti, nato ga odcedimo. Solimo in premešamo z rokami, nato pa dodamo na lističe narezana ali naribana olupljena jabolka (po želji). Potresemo s cimetom. Posebej zmešamo olje, kis in med ter nazadnje solato prelijemo s to zmesjo. Preden postrežemo, pustimo solato počivati najmanj 30 minut. IDEJA: Za bolj nasitno solato, ji dodamo kuhan krompir, narezan na majhne koščke.

3. JABOLKA V »ŠLAFROKU«

Preprosta in hitro pripravljena sladica iz jabolk. Originalen recept so »jabolka v srajčki«, ampak naša babica jim pravi jabolka v šlafroku; tukaj je njen skriti recept.

Sestavine (za 4 porcije):
pol kilograma očiščenih jabolk
70 g polnozrnate moke
1 jajce
150 ml mleka
žlica kokosovega sladkorja
ščepec cimeta in ščepec soli
sladkor v prahu za posip
olje za cvrtje

Postopek priprave:
Jabolka olupimo, nato pa jim izdolbemo sredico in jih narežemo na kolobarje oz. kolute. Ti naj bodo debeli približno 1 centimeter. V posodi stepemo jajce, dodamo mleko, sol, cimet in kokosov sladkor. V večjo posodo presejemo moko in ji primešamo zmes iz jajc in mleka. Dobro premešamo, nato pa testo pustimo počivati vsaj 30 minut.

V ponvi segrejemo olje za cvrtje. Testo premešamo, vanje namočimo dobro osušene kolobarje jabolk in jih z obeh strani ocvremo. Cvremo tako dolgo, da dobi skorja zlatorjavo barvo. Preden postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu. Po želji lahko ponudimo z mareličnim ali breskovim kompotom.

4. »ŽEMLČEK« ali JABOLČNI NARASTEK

Sladek zajtrk, ki so ga pripravljale naše babice, ko je ostal star kruh, po navadi žemlje. Od tod tudi ime »žemlček«. Ko torej ne veste, kam s starim kruhom, preizkusite ta recept. Ne bo vam žal! Variacij in receptov je ogromno, mi pa vam predstavljamo recept »naše« babice.

Sestavine (za 4 porcije):
pol kilograma jabolk
2-4 kosi »starega« kruha ali enaka količina žemelj
115 g skute
2 žlici medu
2 dcl mleka
limonina lupina
pest rozin
po želji kurkuma

Postopek priprave:
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Medtem kruhu odrežemo skorjo in ga narežemo na kocke velikosti približno 1×1 centimeter. Jabolka olupimo in jih narežemo na enako velike koščke kot kruh. Oboje stresemo v posodo ter primešamo skuto, mleko, med, rozine in limonino lupino, po želji dodamo malo kurkume. Dobro premešamo in zmes stresemo v z maslom namaščen pekač ter pečemo približno 20 minut na 220 stopinj Celzija.

5. ALZAŠKA JABOLČNA PITA

Alzacija je regija v Franciji tik ob meji z Nemčijo in Švico. Poznana je predvsem po znameniti alzaški vinski cesti in mogočnih gozdovih s slikovitimi jezeri. Od tam izvira tudi posebna jabolčna pita, ki jo enostavno morate poskusiti.

Sestavine (za 6 porcij):
200 g polnozrnate moke
100 g surovega masla
125 ml sladke rastlinske smetane
4 jajca
100 g kokosovega sladkorja
5-6 srednje velikih kiselkastih jabolk
ščepec soli
sok pol limone
strok vanilije

Postopek priprave:
Najprej ugnetemo testo: moka, surovo maslo, en jajčni rumenjak, 30 g kokosovega sladkorja, sol, 2 žlici hladne vode. Testo zavijemo v aluminijasto folijo in ga za vsaj dve uri postavimo na hladno.

Jabolka olupimo, izrežemo peščišče in jih razrežemo na štiri krhlje. Po dolžini jih z ostrim nožem na gosto in enakomerno zarežemo ter pokapljamo z limoninim sokom.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Ohlajeno testo razvaljamo za pol prsta na debelo in z njim obložimo dno tortnega modela premera 26 centimetrov ter na obodu napravimo še dva do tri prste visok rob. Testo na gosto prebodemo ter obložimo z jabolčnimi krhlji, tako da gledajo zarezane ploskve jabolk navzgor. Pečemo 35 minut na sredini pečice.

3 jajca in preostali sladkor penasto umešamo, v zmes zamešamo še smetano in izpraskan stržen vanilije ter vlijemo med jabolka. Pečemo še približno pol ure, toliko, da dobi pita zlatorumeno barvo. Pito na pol ohladimo v modelu, nato pa še na rešetki. Preden postrežemo lahko po želji posipamo s cimetom ali sladkorjem v prahu.

Kategorije