Krompir malo drugače – 5 enostavnih okusnih jedi iz krompirja

Krompir je živilo, ki ga od nekdaj poznajo na vseh koncih sveta. Zaradi svoje vsestranskosti je izjemno priljubljen, vendar pa je pogosto pripravljen le po osnovnih, klasičnih recepturah. Vsi poznamo pečen krompir, pa krompir v oblicah in pomfrit, v nedeljo pa se vedno znova razveselimo maminega (ali babičinega) praženega krompirja. Tokrat vam predstavljamo 5 preprostih receptov iz krompirja, ki bodo popestrili vaš jedilnik in krompirju dali popolnoma drugačne okuse.

1. PITA KROMPIRUŠA

Bosanski krompirjev burek! Za pravi bosanski burek velja le tisti z mesom, ostalo so pite. Zato vam torej predstavljamo krompirušo, pito iz krompirja.

Sestavine (za 6-8 porcij):
1 kg krompirja
1 srednje velika čebula
3 stroki česna
500 g šampinjonov ali drugih gob
6 listov polnozrnatega vlečenega testa
olivno olje
sol, poper in druge začimbe po okusu
sojina smetana in semena (po želji)

Postopek priprave:
Gobe narežemo na majhne koščke, sesekljamo čebulo in česen. V ponvi segrejemo nekaj olivnega olja, na katerem na hitro popražimo česen in čebulo. Dodamo narezane gobe in začinimo po okusu. Pražimo približno 10 minut. Surov krompir naribamo ali narežemo na majhne kockice in ga zmešano s popraženimi gobami. Liste testa razgrnemo in jih premažemo z oljem, nato pa maso krompirja in gob enakomerno porazdelimo po testu in ga zvijemo kakor da bi pekli zavitek. Zavitke položimo na pekač, jih po vrhu premažemo z oljem ter po želji prelijemo s sojino smetano in potrosimo s semeni. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 45 minut. Pito razrežemo in ponudimo kot samostojno jed ali prilogo. Odlično se poda k veliki skledi pisane sezonske solate.

2. TURŠKI KUMPIR

Kumpir. Turška ulična specialiteta. Po ulicah Istanbula vedno diši po slastni hrani, nam pa je najljubši vonj po pečenem krompirju, polnjenem z najrazličnejšimi nadevi, omakami, zelenjavo … Opozarjamo vas le, da si ob naročilu »kumpirja« brez slabe vesti dva delita en krompir. Ogromni so!

Sestavine (za 4 pogumne porcije ali 8 malo manj lačnih ust):
4 veliki krompirji
4 čajne žličke masla
4 čajne žličke mocarele
vloženo zelje
vložene kumarice
olive
olivno olje

Postopek priprave:
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Krompir dobro operemo in premažemo z olivnim oljem, tako da bomo zagotovili, da bo koža ostala hrustljava. Vsak krompir posebej zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo 40-45 minut. Če je krompir pečen, preverimo tako, da vanj zapičimo vilico ali zobotrebec – krompir mora biti znotraj mehak. Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice in odvijemo iz folije, nato pa ga pečemo še 10 minut, da se koža lepo zapeče.

Krompir vzamemo iz pečice in ga vzdolžno prerežemo na polovice. Previdno, saj je krompir v notranjosti zelo vroč! Še v vroč krompir dodamo maslo, sir, sol in poper ter vse skupaj zmešano s krompirjevim mesom, da dobimo lepo mazavo teksturo. To predstavlja osnovo, na katero se dodajo nadevi, omake, zelenjava, … po izbiri. V uličnih kioskih ponujajo več deset različnih nadevov. V našem receptu smo izbrali zelje, kumarice in olive, saj so to sestavine, ki jih boste našli na skoraj vsakem turškem krožniku. Dodajte torej svoj nadev in uživajte v simfoniji okusa.

Kumpirju se odlično poda ajran, na poseben način pripravljen slan turški tekoči jogurt.

3. KROMPIRJEVA ZLOŽENKA

Preprosta osvežilna jed iz krompirja, ki je odličen ekvivalent lazanji ali musaki.

Sestavine (za 4 porcije):
1 kg krompirja
3 žlice olivnega olja
3 čebule
3 srednje velike zelene paprike
250 g naribanega (po želji veganskega) sira
400 ml (rastlinskega) mleka
sol, poper in muškatni orešček po okusu
kokosovo maslo

Postopek priprave:
Krompir narežemo na približno pol centimetra debele rezine. Olupimo čebulo in jo prerežemo na polovico. Vse polovice zrežemo na tanjše rezine. Paprike narežemo na kolobarje. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

V večji ponvi segrejemo olivno olje, na katerem med mešanjem pražimo čebulo in papriko toliko časa, da se zmehčata. Zelenjavo med praženjem rahlo posolimo.

Pekač namastimo s kokosovim maslom in po dnu pekača razporedimo približno tretjino krompirja. Nanj položimo polovico popražene čebule in paprike in potrosimo s tretjino naribanega sira. Sledi plast krompirja, plast čebule in paprike ter plast sira, nazadnje pa še plast krompirja.

Mleko zmešamo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Tekočino zlijemo čez zloženko. Pekač pokrijemo s folijo in pečemo približno 60 minut. Po eni uri ostranimo folijo in po krompirju potrosimo preostanek sira. Temperaturo pečice povečamo na maksimum in pečemo še 5-10 minut, da se sir po vrhu zlatorjavo zapeče.

4. ČESNOV KROMPIR

Preprosta in okusna priloga ali samostojna jed, ki jo lahko pripravite skozi vse leto.

Sestavine (za 4 porcije):
1 kg rumenega krompirja
3 žlice oljčnega olja
3 stroki stisnjenega česna
pol limone
sol in poper po okusu

Postopek priprave:
Pekač, obložen s peki papirjem, postavimo na sredino v pečico ter jo segrejemo na 220 stopinj Celzija. Krompir narežemo na krhlje in ga osušimo. V posodi zmešamo krompir, stisnjen česen, oljčno olje, sol in poper ter vse dobro premešamo. Na predhodno ogret pekač zložimo krompir in ga pečemo 15 minut, nato pa premešamo. Pečemo še 10 minut, nato pa temperaturo pečice povečamo do maksimuma in vklopimo ventilacijo zraka ter tako pečemo še 3-5 minut, da se krompir zapeče. Pred serviranjem na krompir stisnemo sok polovice limone in dobro premešamo. Ponudimo kot prilogo ali samostojno jed.

5. ŠPANSKA OMLETA

Odličen krepčilni zajtrk za dober začetek dneva. Omleta po špansko.

Sestavine (za 4 porcije):
150 g krompirja
5 jajc
1 majhna rdeča paprika
1 srednje velika čebula
1 strok česna
4 vejice peteršilja
olivno olje
timijan, sol in poper po okusu

Postopek priprave:
Čebulo, česen in peteršilj sesekljamo, papriko narežemo na majhne kocke. Krompir narežemo na tanke kolobarje, kakor da pripravljamo »čips«. V ponev vlijemo dve žlici olivnega olja in ga segrejemo. Nato dodamo krompir in ga na zmernem ognju pečemo tako dolgo, da se zapeče z obeh strani (okrog 10 minut). Med pečenjem krompir večkrat premešamo. Nato dodamo še sesekljano čebulo, česen in papriko ter pražimo še toliko časa, da se zelenjava zmehča (okrog 5 minut). Jajca ubijemo v skledo in jih razžvrkljamo ter jim dodamo sol, poper in timijan po okusu. Tik preden prelijemo krompir s tako pripravljeno jajčno zmesjo, dodamo v ponev česen, ga zelo na hitro popražimo in dodamo jajca. Pečemo toliko časa, da se omleta na spodnji strani zapeče. Nato omleto obrnemo in jo zapečemo še na drugi strani. Omleto posujemo s peteršiljem in postrežemo s svežo sezonsko zelenjavo.

Dober tek!

Kategorije