IDEJA ZA BOŽIČNO VEČERJO: okusna krompirjeva solata – Mamina solata

Krompir je stalnica na mizi vsake povprečne slovenske družine, zato smo prepričani, da ga v vaši shrambi le redko zmanjka. Je vsestransko živilo in pogosto ga uživamo tudi kot solato na tak ali drugačen način. V nadaljevanju najdete recept za preprosto krompirjevo solato,  z kislimi kumaricami in kislo papriko ter jajci, katero je že pripravljala naša stara mama. Iz tega razloga smo jo poimenovali kar Mamina solata. Prepričani smo, da jo bo oboževala celotna družina.

Sestavine:

(za 3-5 porcij)

0,5 kg krompirja

3 trdo kuhana jajca

1 velika čebula

Pol kozarca vloženih kislih kumaric

Pol kozarca vložene kisle paprike

Sol, poper in bučno okolje po okusu

Postopek priprave

Krompir operemo in neolupljenega skuhamo. Skupaj s krompirjem do trdo kuhanega skuhamo tudi tri jajca. Krompir še topel olupimo in ga narežemo na kolobarje ali manjše koščke. Tako narezan krompir začinimo s soljo, poprom in bučnim oljem po okusu, na koncu pa dodamo še kis od vloženih kislih kumaric in/ali kisle paprike.

Olupimo in na koščke narežemo kuhana jajca, čebulo sesekljamo na tanke trakce, kisle kumarice narežemo na kolobarje, kislo papriko pa na trakce.

Ko se krompir nekoliko ohladi, mu dodamo sesekljano čebulo ter narezane kisle kumarice in kislo papriko. Vse skupaj premešamo in nazadnje dodamo še na koščke narezana jajca in krompirjeva solata je pripravljena.

Namig: Za boljši in polnejši okus pokapljamo krompir z bučnim oljem, ko je ta še topel. Solata bo okusnejša, če bo vsaj pol ure počivala v hladilniku.

Odlična zamenjava za francosko solato

Na naših tleh je na mizah mnogih družin na božični večer mogoče najti francosko solato. Naša krompirjeva solata je alternativa, ki jo lahko pripravite za spremembo. Odlično se poda k mesnim in ribjim jedem ter k različnim vrstam pečene in kuhane zelenjave, poleg tega pa je preprosta za pripravo, saj sestoji iz živil, ki jih je več ali manj mogoče najti v vsaki kuhinji.

Če vam je zmanjkalo krompirja, ne skrbite, saj lahko ekološki krompir naročite pri nas kar s kavča, mi pa vam ga dostavimo na dom. Nekaj ga je še na voljo. Najdete ga tukaj.

Kategorije