RECEPT: dišeča praznična marmelada

December in praznično vzdušje je pred vrati in v tem duhu danes z vami delimo recept za okusno po cimetu dišečo praznično marmelado. Iz jabolk! Mi smo jo pripravili iz sladkih domačih sočnih jabolk.

Sestavine:

(za 6 kozarčkov po 212 ml)

1 kg jabolk

230 g sadnega sladkorja

1 gel fix z naravnim pektinom 3:1 (Dr. Oetker)

cimet po okusu

Postopek priprave

Jabolka operemo in olupimo ter jih narezane na krhlje zmiksamo v multipraktiku ali drugem primernem sekljalniku. Če se vam zdi zmes jabolk pregosta, ji lahko za lažje kuhanje dodate nekaj vode ali 100 % jabolčnega soka.

Pripravimo globoko posodo za kuhanje, vanjo zlijemo zmes jabolk in kuhamo na nizkem ognju. Dodamo mleti cimet po okusu in 1 gel fix skupaj z dvema jedilnima žlicama sadnega sladkorja. Dobro premešamo in pustimo, da zavre.

Ko zmes zavre, vanjo dodamo preostanek sadnega sladkorja in pustimo rahlo vreti še 3 minute. Še vročo jo nalijemo v kozarce, ki jih nato dobro zapremo s sterilnimi pokrovčki in jih za 5 minut pustimo obrnjene na glavo ter pokrite s krpo ali brisačo. Nato kozarce obrnemo in jih zavijemo, da se počasi ohlajajo.

Sadni sladkor je bolj zdrava izbira

Morda ste se vprašali, zakaj sadni in ne bel, navadni sladkor. Ekipa Z dežele v mesto pri pripravi vseh vrst marmelad uporablja sadni sladkor, saj ta ohranja okus in aromo po sadju, zaradi česar so marmelade bolj polnega okusa. Poleg tega naj bi bil sadni sladkor primeren tudi za sladkorne bolnike. Res je sicer, da je veliko dražji od belega sladkorja, vendar toliko bolj prijazen do našega zdravja in ob enem kvalitetnejši za pripravo marmelad.

Marmelada ni samo za »na kruh namazat«

V prazničnem času iz mnogih hiš diši po cimetu in jabolkih. Poznan domač vonj te mešanice je stalnica za pripravo slaščic in sladkih prigrizkov. Našo praznično jabolčno marmelado s cimetom lahko uporabite pri peki prazničnih dobrot, odlična kombinacija za zajtrk je tudi z navadnim jogurtom in kosmiči, brbončice pa razvaja tudi kot sladka sestavine v posebnih omakah, ki gredo k slanim jedem.

Prepričani smo, da bodo sočne praznične marmelade veseli tudi družinski člani in prijatelji, tako da je lahko odlična ideja za doma pripravljeno praznično darilo.

Kategorije