Domača »srbska« solata po naše

V lanskem letu smo se ob obilju pridelkov odločili, da svojo ponudbo razširimo tudi na ozimnico in pričeli z vlaganjem čisto prave domače zelenjave. V naši trgovinici so se tako znašle Domače kisle kumarice, Domača kisla paprika, Domači stročji fižol v kisu, Domača rdeča pesa, Domači sataraš ter Domače kislo zelje in repa.

Ker pa nam to leto s paradižnikom ni bilo naklonjeno, sataraša ne moremo kuhati, ostaja pa veliko zelenih paradižnikov, smo se odločili, da malo eksperimentiramo in ustvarimo svojo edinstveno domačo srbsko solato. Uspelo je! Poleg ostale ponudbe vložene zelenjave imamo letos novost imenovano Domača mešana solata, katere posebnost je, da ni tako zelo kisla, kot tista v trgovini in tako, vsaj nam osebno, toliko bolj okusna.

Prepričani smo, da se tudi kdo od vas srečuje s podobnimi izzivi, zato danes delimo z vami recept po katerem delamo tudi sami in nad katerim smo naravnost navdušeni. Verjamemo, da tudi vi.

Za približno 10 standardnih kozarcev (neto količina 720g) potrebujemo:

1 kg na tanko naribanega svežega belega zelja

1 kg na trakce narezane pisane paprike

1 kg na krogce naribanih kumaric (večjih za vlaganje ali dolgih kumar)

1 kg na tanke krogce naribanega korenčka (oranžnega in rumenega)

1 kg zelenega paradižnika narezanega na tanke rezine

Razmerje alkoholnega kisa za vlaganje (9%) in vode 1:4

180 g sladkorja

160 g soli

Ob upoštevanju vseh nasvetov dobimo lepo pisane kozarčke, ki bodo zaradi lepega videza še toliko bolj privlačni na pogled in seveda tudi okus.

Priprava

Vse sestavine operemo in narežemo/naribamo, kot je opisano zgoraj. Ko imamo zelenjavo pripravljeno si v velikem loncu skuhamo kisov pripravek. Na 1 liter kisa dodamo 4 litre vode, sladkor in sol. Ko zavre, pripravku dodamo zelenjavo in jo kuhamo do vretja. V sterilne kozarce napolnimo skuhano zelenjavo, v vsakega po 400 g, katero do roba kozarca zalijemo s kisom, v katerem se je zelenjava kuhala. Tesno zapremo s sterilnimi (novimi) pokrovčki in jih obrnemo na glavo. V večji posodi zavremo 3-4 cm vode v katero položimo kuhinjsko krpo in kozarce z mešano solato. Tako naj vreje 12 minut. Kozarce zopet obrnemo za nekaj minut na glavo in jih nato pravilno obrnjene zavijemo v odejo. Naj se hladijo približno 2 dni. Hranimo v temnem in hladnem prostoru (klet ali shramba, lahko tudi hladilnik).

Takšna vložena solata nas velikokrat reši, ko nimamo na voljo sveže solate ali pa nam jo enostavno ne znese časovno pripravljati. Samo odpremo kozarec in solata je na mizi. Odlično se prileže raznim hladnim narezkom, kot tudi kuhanim jedem.

Enostavno, domače in zelo okusno.

Poskusite, ne bo vam žal in lep dan še naprej.

Kategorije