Shranjevanje domačega stročjega fižola malo drugače

Pa smo jo dočakali! Sezona domačega stročjega fižola je tukaj.

Poleg tega, da je v tem času stročji fižol na meniju skoraj vsaki dan pa je dobro razmisliti, kako ga shraniti tudi za kasnejše čase, ko domači sveži žal ne bo več na voljo.

Pri nas poleg shranjevanja v zamrzovalno skrinjo za ozimnico poskrbimo tudi s pomočjo vlaganja v blagi kisov pripravek.

Takšen način shranjevanja je odličen, saj nam stročji fižol vložen v kisu pride še kako prav, ko si želimo na hitro pripraviti razne solate, omake ali boranjo. Brez kuhanja nas pripravljen čaka v kozarcu in nudi hitro rešitev priprave obroka, prav tako pa ne spremeni okusa, kot se to lahko zgodi pri shranjevanju v zamrzovalnik.

V spodnjem receptu vam razkrivamo podrobnosti, kako nastaja Domači stročji fižol v kisu, ki bo na voljo v naši spletni trgovini tudi v obliki ozimnice v jesenskem in zimskem času.

Za 15 kozarcev vloženega stročjega fižola potrebujemo:

6 kg stročjega fižola
0,8 L kisa za vlaganje
4,8 l vode
64 g morske soli

144 g sladkorja

Stročji fižol operemo, očistimo in narežemo na približno 4 cm (+/- 1cm) dolge koščke oziroma poljubne koščke. Le tega stresemo v vrelo, rahlo slano vodo in pustimo vreti 7-10 minut v odvisnosti od sorte fižola. Pomembno je da je fižol po kuhanju še rahlo hrustljav, sicer bo v kombinaciji z vročim kisovim pripravkom postal premehak.

Med kuhanjem si pripravimo blago kisovo raztopino. V večjo posodo zlijemo kis in vodo ter sol in sladkor. Pustimo da zavre.

Ko je fižol kuhan, ga precedimo in rahlo ohladimo s hladno vodo. Odcedimo in naložimo v kozarčke po 400 g v vsakega. V vsak kozarec do vrha nalijemo pripravek s kisom ter zapremo s sterilnimi pokrovčki. Kozarce za 5 min obrnemo na glavo.

Za boljšo obstojnost (tudi do dve leti) v večjo posodo nalijemo 3 cm vode. Ko voda zavre na dno posode položimo kuhinjsko krpo ter v posodo zložimo kozarce z vloženim stročjim fižolom. Pustimo vreti 12 minut. Kozarce zložimo iz posode, še enkrat obrnemo na glavo za nekaj minut in jih zavijemo v odejo. Tako pripravljene kozarce pustimo, da se počasi ohlajajo 1-2 dni, nato jih zložimo v prostor (klet, shramba), kjer shranjujemo tovrstne izdelke.

Poskusite, ne bo vam žal.

Želimo vam prijeten dan še naprej.

Kategorije