7 načinov, kako pripraviti božanske šparglje

O tem, kako so šparglji zdravi in koristni za naše telo smo že pisali. Da pa ob tem, ko vnašamo v telo koristna hranila tudi uživamo, je potrebno tudi nekaj kuharskega znanja oziroma kakšen dober recept.

Spodaj lahko najdete 7 okusnih receptov oziroma idej, kako šparglje porabiti sveže, zamrznjene ali konzervirane. Definitivno pa vedno dajte najprej prednost svežim.

Pa za začetek poglejmo nekaj koristnih informacij, ki veljajo v vsakem primeru priprave. Šparglje najprej operemo. V kolikor so sveži ni nobene potrebe po lupljenju, potrebno je le odstraniti morebitne olesenele dele, ki jih je vedno več sorazmerno s časom hranjenja v hladilniku. Za razne juhe, rižote, omlete, ipd. jih nalomimo na koščke, pri čimer smo pozorni na to, da kjer se steblo noče več krhko odlomiti, zaključimo in oleseneli del zavržemo. Za šparglje ne žaru ali kot kuhano prilogo uporabimo celo rastlino, seveda tudi brez olesenelega dela. Vedno se poslužujemo čim bolj hitre priprave (kuhanja, praženja), saj jim s tem ohranimo okus, obliko in barvo ter nenazadnje tudi hranilno vrednost. Zeleni šparglji so kuhani v približno 10 do 15 minutah.

1. Zeleni špargljev smuti

Za okusen, predvsem pa hranilen zajtrk si privoščite zeleni špargljev smuti. S tem zajtrkom boste zadovoljili potrebe po vseh makrohranilih, ki jih vaš organizem potrebuje za normalno delovanje skozi dan.

Sestavine (za 2 osebi)

1 skodelica mlade špinače
8 svežih zelenih špargljev
1 skodelico narezane melone
1 jabolko, neolupljeno, brez pešk

4 dcl rastlinskega napitka
100 g ovsenih kosmičev

50g mandljevih lističev

Priprava

Vse sestavine, brez mandljev zmešajte v mikserju v gladko zmes, servirajte v skodelici. Po vrhu potrosite madljeve lističe.

Prehranski nasvet: Smutija ne popijte, temveč ga počasi pojejte z žlico. Na takšen način boste spodbudili izločanje prebavnih encimov in tudi občutek sitosti bo večji.  Prebava se že začne v ustih, zato je dobro hrano jesti in ne piti.

2. Špargljeva omleta

Primerna tako za hranljiv zajtrk, kot tudi lahko večerjo.

Sestavine (za 4 osebe)

Ekstra deviško oljčno olje
2 šopka zelenih špargljev
1 čebula
8 jajčk

Sol, poper

Priprava

Na oljčnem olju prepražite na drobno nasekljano čebulo ter ji dodajte na koščke nalomljene zelene šparglje. Vse skupaj dušite približno 10 minut. Preko zelenjave prelijte zažvrkljane jajčke in pokrijte s pokrovom. Premešajte in počakajte, da jajčke popolnoma  zakrknejo. Postrezite na krožniku.

Prehranski nasvet: V kolikor boste omleto uživali zjutraj si zraven privoščite košček ali dva polnozrnatega kruha. Takšen zajtrk vas bo napolnil z energijo, ki jo potrebujete čez dan. Vendar pozor, zvečer ko gremo spat ni potrebe po dodatni energije in tako tudi po kruhu ne. Pojejte samo šparglje in jajce. Seveda, če vam jajca v večernih urah ne povročajo težav.

3. Polnozrnate testenine s šparglji

Le kdo bi lahko rekel ne, temu okusnemu kosilu.

Sestavine (za 4 osebe)

Ekstra deviško oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
500 g puranjega mesa ali 200 g tofuja
200 g polnozrnatih testenin
2 šopka zelenih špargljev
2 dcl lahke smetane za kuhanje

Sol, beli poper, rdeča paprika, česen v prahu, rožmarin, bazilika

Priprava

Na oljčnem olju prepražite na drobno nasekljano čebulo in česen ter dodajte na koščke ali trakce narezano puranje meso ali tofu in na koščke nalomljene šparglje. Posolite ter popoprajte ter po okusu začinite.  Vse skupaj pražite približno 10 minut.

Medtem po navodlih skuhajte testenine.

Ko je meso pripravljeno vse skupaj prelijte s smetano za kuhanje in kuhajte še 5 minut. Dodajte testenine in vse skupaj postrezite v globokem krožniku.

Ne pozabite na solato.

Prehranski nasvet: zaradi višje vsebnosti prehranskih vlaknin in posledično nižjega glikemičnega indeksa uporabite raje polnozrnate testenine. Za razliko od navadnih, belih, imajo višjo hranilno vrednost, prav tako pa so primernejše tudi za diabetike. Dale vam bodo večji in daljši občutek sitosti ter manj napihnjenosti.

4. Solata iz ajdove kaše in špargljev

Sestavine (za 4 osebe)

200 g ajdove kaše
2 šopka zelenih špargljev
200 g češnjevih paradižnikov
250 g feta sira
1 čebula
1 limona
100% bučno olje

Priprava

Ajdovo kašo skupaj z na koščke nalomljenimi šparglji skuhajte v slani vodi po navodilih. Ko je kuhana, jo odcedite in počakajte, da se popolnoma ohladi (lahko večer prej).

Paradižnike narežite na kolobarje in dajte v stekleno posodo, dodajte na koščke narezano čebulo ter hladno ajdovo kašo s šparglji. Feta sir narežite na kocke in dodajte v solato.  Začinite s sokom limone in bučnim olje. Po potrebi dosolite.

Prehranski nasvet: vedno uporabljajte kvalitetne maščobe. Res je da so navidez dražje, vendar jih zaradi bolj polnega okusa porabimo manj in tako prihranimo na količini. Nerafinirana, ekstra deviška, hladno stiskana, 100% rastlinska olja so prave oznake. Takšna olja vam bodo koristila in ne škodila.

5. Špargljeva kremna juha

Sestavine (za 4 osebe in zamrzovalnik)

9 šopkov špargljev
1 glava česna
1 lahka kisla smetana ali sojina smetana
Sol, poper, šetraj

Priprava

Česen nasekljajte na drobne koščke in ga na hitro popražite na oljčnem olju, da zadiši. Dodajte mu zelene šparglje in vse skupaj podušite za par minut. Šparglje zalijte z vodo, toliko da jih pokrijete. Začinite po okusu. Kuhajte 20 minut do zelo mehkega.

Ko so šparglji kuhani jih zmiksajte s paličnim mešalnikom in dodajte kislo ali sojino smetano.

Postrezite v globokih krožnikih s polnozrnatimi krušnimi kockami.

Prehranski nasvet: ostanek juhe si shranite v zamrzovalnik in jo uporabite, ko svežih špargljev ne bo več na voljo oziroma nimate časa za pripravo zdravega obroka. Takrat namesto, da posežete po nezdravih prigrizkih vzamite iz zamrzovalnika špargljevo juho, jo pogrejte in izgovora, da ni časa za kuhanje zdravih jedi enostavno ni več.

6. Šparglji na žaru oviti v pršut ali slanino

Sestavine (za piknik (20 oseb) ali 4 osebe)

9 (2) šopka/ov zelenih špargljev
150 (32) rezin pršuta ali slanine
Gorčica

Priprava

Šparglje premažite z gorčico in vsakega posebej zavijte v pršut ali slanino. Specite na žaru ali v pečici na peki papirju pri 220 °C, 5 minut na vsaki strani.

Prehranski nasvet: naj bo vaš piknik nekaj posebnega, namesto v naprej pripravljenih mesnih jedi z vsemi možnimi dodatki poskusite nekaj novega. Naj v vaši prehrani prevladuje zelenjava, polnovredne žitarice, kvalitetni viri beljakovin (meso, ribe, stročnice, ipd.) ter kvalitetne, čim manj obdelane maščobe.

7. Šparglji za ozimnico vloženi v kisu

Sestavine

9 šopkov špargljev
1 liter kisa za vlaganje
4 litre vode
200 g sladkorja
100 g soli
Kozarci za vlaganje

Priprava

Kis, vodo, sladkor in sol zavrite v večjem loncu.

Pečico prižgite na 100 °C.

Medtem oprane šparglje na tesno naložite v kozarce za vlaganje, poljubno narezane ali cele z glavico navzgor. Tako pripravljene zalijte z vročo mešanico do vrha in pokrijte z razkuženimi (alkoholni kis) pokrovčki. Dobro zaprite in obrnite kozarce na glavo.

Po 5 minutah naložite kozarce v prehodno ogreto pečico in jih pustite 30 minut. Pečico ugasnite in pustite, da se vloženi šparglji počasi ohladijo (do naslednjega dne).

Hranite v hladnem in temnem prostoru (klet ali hladilnik).

Prehranski nasvet: poslužujte se čim bolj lokalno pridelane in sezonske hrane. Izkoristite sezono zelenjave in si naredite zalogo tudi za zimski čas. Zamrznjena in vložena zelenjava vam bo še kako prišla prav, ko bo naše vrtove in njive prekrila snežna odeja.

Tako, nasvete imate, potrebujete še samo šparglje. V kolikor želite se lahko obrnete na nas. Sveže nabrane, ekološke zelene šparglje vam lahko, tako kot tudi ostale izdelke, pripeljemo direktno pred vaša vrata. Več informacij najdete na tej povezavi.

Izkoristite, kar nam ponuja trenutna sezona in imejte krasen dan.

Kategorije