Zakaj je dobro uživati šparglje in zakaj ravno naše?

Kot smo že pisali v našo ponudbo dodajamo domače, slovenske ekološko pridelane zelene šparglje. Na tem mestu bi vam radi podali nekaj koristnih in zanimivih informacij v zvezi s to super zdravo, okusno zelenjavo.

Šparglji, imenovani tudi beluši, latinsko Asparagus officinalis, so trajnice, ki spadajo v družino beluševk. Gre eno izmed prvih spomladanskih zelenjav, katere sezona pri nas traja od aprila do sredine junija.

Znani so po svojih koristnih učinkih na organizem. Poleg nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti prehranskih vlaknin vsebujejo tudi veliko vitamina K, folne kisline in železa. Delujejo razstrupljevalno in diuretično.

Ene izmed največjih proizvajalk belušev na svetu so Španija, Francija, Avstrija, Združene države Amerike, Mehika, Peru, ipd. Seveda pa rastejo tudi pri nas.

Poznamo divje in gojene šparglje. Gojeni so za razliko od divjih, debelejši in imajo nekoliko nevtralnejši okus. Medtem ko so divji samo zeleni, lahko pri gojenih iz enake rastline pridelamo tako zelene, kot tudi bele šparglje. Razlika ni v vrsti sadike, ampak v načinu pridelovanja. V kolikor pustimo poganjke, da zrastejo iz zemlje in so izpostavljeni soncu se v njih sintentizira klorofil, ki jih obarva zeleno. Če rastoče poganjke pokrivamo z zemljo bodo naši šparglji ostali beli.

Shranjevanje in uporaba

Šparglje je najbolje porabiti čim bolj sveže. Pri tem pazimo, da odstranimo morebitne olesenele dele, ki so z daljšim shranjevanjem vedno bolj prisotni. To naredimo tako, da vzamemo v roko vsak špargelj posebej in ga začnemo lomiti v smeri od vršička navzdol do spodnjega dela. Kjer se steblo noče več krhko odlomiti zaključimo in oleseneli del zavržemo (pri svežih je tega zelo malo). Koščke lahko uporabimo, kot kuhano prilogo različnim jedem, z jajčko, v juhah, rižotah, ipd.

V kolikor se odločimo za shranjevanje mora to biti obvezno v hladilniku ali podobno hladnem prostoru, kjer počakajo tudi 3-4 dni. V tem primeru je najbolje, da jih iz spodnje strani ovijemo v mokro krpo ali položimo v kozarec za vlaganje v katerega nalijemo malo vode (kot šopek). Primerni so tudi za zamrzovanje svežih ali v obliki jedi ter vlaganje v kis ali slanico.

Zakaj kupiti ravno naše?

Ker je sezona relativno kratka se jih je dobro naužiti sedaj ko bodo na voljo, SVEŽI, SEZONSKI, SLOVENSKI in vse to so prednosti špargljev, ki jih imamo v naši ponudbi. Ker jih ne skladiščimo in so transportne poti relativno kratke vam s tem zagotavljamo, da do vašega krožnika pridejo sveži in tako najbolj kvalitetni, z najmanj možnega odpada. Pridelani so na ekološki način, kar pomeni da so prijazni tako nam, kot tudi ostali naravi. S tem, ko izbiramo slovenske pridelke in
izdelke podpremo slovenskega kmeta, ki nam bo tudi v prihodnje z veseljem prideloval kvalitetno, zdravo sadje in zelenjavo. Za nakup vam ni potrebno zapustiti doma, kar je še posebej super za starejše, mlade družine z malimi otroci ali na splošno za tiste, ki jim je čas zelo pomemben. Preprosto naročite preko spleta, v najkrajšem možnem času vas pokličemo ter se dogovorimo kdaj vam jih pripeljemo direktno pred vaša vrata.

Naročiti oziroma rezervirati jih je mogoče že sedaj, prve dostave pa po 20. aprilu. Začetne količine bodo omejene, zato vam nudimo tudi možnost rezervacije teh čisto prvih špargljev. S klikom TUKAJ vas preusmerimo na več informacij in možnost naročila oziroma prednaročila.

Želimo vam čudovit dan.