Katero sorto jabolk izbrati za svoj okus?

Ker se vas veliko na nas obrača s vprašanjem, katero sorto izbrati pri nakupu, vam v današnjem zapisu predstavljamo osnovne značilnosti in zanimivosti določenih sort in njihovo uporabo v prehrani ter predelavi.

Zlati Delišes

Ime sorte Zlati Delišes izvira iz njegovega angleškega poimenovanja Golden Delicious, kar v dobesednem prevodu pomeni Golden – zlat in Delicious – okusno/slastno. Takšno pa tudi je to jabolko, zlata barva, v polni zrelosti pa je znan po svoji sladkosti in je tako odlična izbira za vse sladkosnede. Uporabite ga lahko kot prigrizek, v sadnih in zelenjavnih solatah, pri peki, v obliki posušenih krhljev, v marmeladi ali jabolčni čežani ter sokovih. Prav tako se v kuhinji odlično ujema s čebulo, svinjino, zeljem, sirom in močnimi zelišči. Prvotno prihaja iz Združenih držav Amerike in je ena izmed najbolj razširjenih sort tako po svetu, kot tudi pri nas v Sloveniji. Gre za hitro sorto, ki je obstojna od konca septembra in vse do julija prihodnje leto.

Breaburn

Sorta Breuburn prihaja iz Nove Zelendije in je bila prvič odkrita v sadovnjaku Breaburn, od koder tudi ime. Predvideva se, da je naravni križanec dveh sort: Lady Hamilton-a in Granny Smith-a. Gre za zelo čvrsto, ovalno jabolko s sladko kiselkastim okusom. Med pridelovalci je zelo priljubljen, saj je pod ugodnimi pogoji (hladilnica) zelo obstojen, prav tako tudi doma v hladilniku (celo do enega meseca).
Iz tega razloga je to jabolko odlično za ozimnico, prav tako pa tudi za kuhanje in peko, saj zaradi svoje čvrstosti ohrani obliko. Ljubiteljem bolj sladko kiselkastih okusov pa ga priporočamo za surovo uporabo, narezano na krhlje ali stisnjeno v sokove. Odlično se poda sirom, solatam in svinjskemu mesu na žaru. Na voljo od oktobra do konca aprila.

Idared

Idared, križanec med sortama Jonatan in Wagener, je v Sloveniji ena izmed najbolj razširjenih sort in tudi ena izmed najbolj obstojnih. Meso je značilne bele barve, kiselkastega in sočnega okusa, brez izrazite arome. Zaradi teh razlogov je zelo primeren za izdelavo jabolčnih omak, pit oziroma zavitkov in peciva, saj meso ostane čvrsto. Za ljubitelje bolj kislih okusov pa je odličen tudi za sveže uživanje, za predelavo v sokove in marmelade ter izdelovanje domačega kisa (recept najdete tukaj). Gre za zimsko jabolko, ki se obira v oktobru in je ob primernem skladiščenju lahko na voljo vse do poletja. Z dolžino skladiščenja pa pridobiva tudi na okusu.

Jonagold

Jonagold je križanec dveh sort, spodaj omenjenega Zlatega delišesa in Jonatana. Hrustljavo, sočno in sladko jabolko z ravno dovolj kisline, da si zagotovi velik del oboževalcev. Ta sorta je zelo priljubljena za sveže uživanje, lahko se pa uporabi tudi za kompote, marmelade in čežane, v pecivih in stisnjenih sokovih. V času skladiščenja Jonagold postane “masten”. To je posledica intenzivnega izločanja voska, kot obramba ploda pred prekomerno izgubo vode. Gre za popolnoma naraven proces in z jabolki ni nič narobe. Tudi ta sorta je med hitrimi in je na voljo od konca septembra ter skladiščena v hladilnicah vse do maja.

Fuji

Fuji je japonsko jabolko, križanec med dvema ameriškima sortama, Ralls Janet in Rdeči delišes. Predvideva se, da je to jabolko dobilo ime po mestu Fujisaki, ki se nahaja na glavnem območju gojenja jabolk na Japonskem. Plod je zelo sočen, hrustljav in aromatičnega okusa, ki s skladiščenjem postane še slajši. Ravno iz tega razloga je ta sorta odlična za ozimnico. Primerna za sladke marmelade (recept najdete tukaj) in čežane, posušene jabolčne krhlje, peciva in kot sočen surov prigrizek, da o aromi soka ne govorimo. Pri tem jabolku pridejo na svoj račun predvsem otroci in ostali ljubitelji sladkega. Na voljo od konca oktobra do junija.

Trenutno v naši ponudbi najdete tri sorte, Braeburn, Idared in Zlati Delišes. V kolikor pa se še vedno ne morete odločiti, je naš prodajni hit – mešanček odlična izbira. Gre za mešan zaboj vseh treh sort.

Ponudba jabolk

Kategorije