Priprava mase za domači kruh v manj kot 5 minutah

Ja prav ste prebrali, maso za domači kruh si lahko pripravimo v manj kot 5 minutah. Vse kar potrebujemo je kvalitetna polnozrnata moka, kvas v prahu ali vinski kamen, sol, vodo oziroma mineralno vodo, pečico ter stekleno posodo za peko.

S takšnim kruhom ne samo, da boste prihranili, ampak boste tudi točno vedeli kaj jeste. Namreč kupiti kvaliteten kruh brez nepotrebnih dodatkov v trgovini je že prava mojstrovina. Saj če je kruh temno rjave barve še ne pomeni, da je resnično polnozrnat in zdrav za naš organizem.

V današnjem zapisu vam podajamo dve možnosti peke kruha, s kvasom in brez njega.

Priprava kruha s kvasom

Sestavine

450 g polnozrnate pirine ali pšenične moke
50 g ovsenih kosmičev
1 vrečka suhega kvasa (7 g)
3-4 dcl navadne vode
Sol po okusu
Oljčno olje

.

V posodo si skozi cedilo natehtajte moko in ovsene kosmiče. Vse skupaj premešajte. Moki dodajte kvas in sol, premešajte ter na koncu še dodajte 3-4 dcl mlačne vode. Vse skupaj mešajte z kuhalnico toliko časa, da se sestavine povežejo. Posodo z maso pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati čez dan ali noč (vsaj 6ur). Ko se odločite za peko, v hladno pečico položite stekleno posodo za peko ter jo nastavite na 200 stopinj celzija. Po 15 minutah vročo posodo vzemite iz pečice, namažite z oljem ter premešano maso »zlijte« v posodo. Pecite 30-40 minut s pokrovom in nato še 15 minut brez njega. Kruh vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi. Dober tek!

Priprava kruha brez kvasa

Sestavine 

500 g polnozrnate pirine ali pšenične moke
1 pecilni prašek z vinskim kamnom (16 g)
Pest sezama
500 mL mineralne vode
Sol po okusu
Oljčno olje

Pri tem receptu ni potrebnega vzhajanja. Takoj ko zmešate vse sestavine se kruh že lahko peče. Torej natehtate moko, katero premešate skupaj z vinskim kamnom in soljo. Temu počasi dodajate mineralno vodo in mešate dokler se sestavine ne povežejo. Gre za nekoliko bolj tekočo maso, katero »zlijete« v naoljeno stekleno posodo ali pa namesto olja uporabite papir za peko. Po vrhu posujete sezamova semena. Vse skupaj, brez pokrova postavite v hladno pečico in jo nastavite na 180-200 stopinj celzija. V pečici pustite nekje 35-45 minut. Kruh vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi. Dober tek!

Seveda se lahko v obeh primerih tudi poigrate ter kruhu dodate razna semena, prepraženo čebulo ali oreške.

A tukaj se naš zapis ne konča. V nadaljevanju vam razkrivamo še, zakaj se v naši ponudbi in receptih pojavljajo samo polnozrnate moke oziroma polnovredne žitarice. O tem smo sicer že pisali na naši facebook strani, pa nič ne škodi, če še omenimo enkrat.

Verjetno ste že slišali, da so semena žit zgrajena iz ovojnice (otrobov), kalčka in endosperma (notranjega dela žita). Termin polnozrnato lahko uporabljamo, kadar so ta semena predelana na način, kjer končni izdelek obdrži približno enako količino otrobov, kalčkov in endosperma, kot jih imajo nepredelana semena. Torej so zmleta cela, z vsemi koristmi otrobov (prehranske vlaknine, železo, cink, fosfor, magnezij, vitamini B2 in B3, fenolne spojine), kalčka (vitamini C, A, B-kompleks, kalcij, beljakovine, prehranske vlaknine, koristne maščobe) in endosperma (škrob, beljakovine).

Na drugi strani so močno predelanim žitom, kjer se uporabi samo endosperm, notranji del (npr. navadna bela moka) odvzete vse koristne lastnosti otrobov in kalčka. Posledično tako predelana (rafinirana) živila vsebujejo kar do 80% manj vitaminov, mineralov, koristnih maščob in prehranskih vlaknin. Takšnim živilom se sicer »izboljša« okus in podaljša rok obstojnosti, na drugi strani pa jih osiromaši nujno potrebnih snovi za zdravo delovanje organizma.

Polnozrnata oziroma polnovredna živila z večjo prisotnostjo vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in nenasičenih maščobnih kislin dokazano pripomorejo k boljšemu zdravju. Zmanjšujejo tveganje za nastajanje srčno žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, nekaterih rakavih obolenj, napihnjenosti in prebavnih težav ter debelosti. In iz tega razloga v naši ponudbi samo polnozrnato oziroma polnovredno. Kvaliteta življenja je na prvem mestu.

Vsebino paketa naših ekološko pridelani mok in žitaric lahko preverite TUKAJ.

Hvala za branje in lep dan še naprej.

Kategorije