Domača marmelada iz božanske Izabele

Jesen je potrkala na vrata. In ko govorimo o jeseni govorimo tudi o sezoni grozdja. Medtem, ko ga večina predeluje v rujno kapljico, smo se mi odločili za nekoliko drugačno potezo.

Pretekli teden je pri nas minil v znamenju kuhanja marmelade. K jagodnemu, mareličnemu, breskovem in jabolčnem okusu smo dodali še božanski okus Izabele. Izabela je trta, ki jo večinoma najdemo v brajdah. Gre za izredno odporno sorto, ki ne zahteva škropljenja in tako so plodovi odlični tako za sveže uživanje kot tudi predelovanje v razne marmelade, sokove in eko vina.

Poleg kvalitetne glavne sestavine je posebnost naših marmelad tudi izogibanje uporabi belega sladkorja, katerega zamenja sadni sladkor – fruktoza. Ne samo da je le ta v zmernih količinah tudi bolj primeren za sladkorne bolnike, saj ima nižji glikemični indeks in tako ne povzroča tako hiter dvig krvnega sladkorja, ampak daje prednost tudi okusu same marmelade. Namreč v marmeladi sladkani z navadnim belim (namiznim) sladkorjem se pravi okus po sadju nekoliko izgubi, kar pri uporabi sadnega sladkorja ni zaznati. Marmelade ohranijo naraven, božanski okus našega najljubšega sadja.

Kako si lahko takšno marmelado pripravite doma preverite v spodnjem receptu.

Za približno 30 kozarcev 212 mL potrebujete:

6kg črne Izabele (poskusili smo tudi z belo, odličen okus, a malo manj odlična sposobnost želiranja)

2 kg fruktoze (sadnega sladkorja)

6 vrečk Gel-fixa z naravnim pektinom (Dr. Oetker)

Grozdje očistite in iz njega ročno oberite jagode. Jagode še enkrat operite in jih v multipraktiku spasirajte v gladko maso.

S pasirko ali navadno cedilko ločite pečke in olupe od zgoščene grozdne pulpe. Pečke in olupe zavrzite.

Zgoščeno sadno pulpo v posodi zavrite. V skodelici zmešajte želirno sredstvo in fruktozo in jo dodajte v grozdno zmes ter vse skupaj ob neprestanem mešanju kuhajte do vretja.

Pustite vreti 3 minute in ob tem odstranjujte peno.

Še vročo marmelado napolnite v sterilne, tople steklene kozarčke in takoj zaprite s sterilnimi pokrovčki.

Tako zaprte kozarčke obrnite na glavo in jih pustite 5 minut, nato jih obrnite nazaj in pokrijte s kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.

Marmelado hranite v temnem in hladnem prostoru.

Takšna marmelada je odlična v palačinkah, kot namaz na kruhu, pri peki peciva, kot dodatek v jogurt ali pa kar na žlico.

V kolikor pa nimate možnosti, da si domačo marmelado pripravite sami, je na voljo tudi v naši ponudbi domačih izdelkov TUKAJ.

Kategorije