Kako predelamo višek domačega paradižnika?

Smo v obdobju, ko je sezona paradižnika na višku in kljub temu, da je ta pravi domači božanskega okusa vsega žal ne moremo pojesti svežega. Glede na to, da je sezona relativno kratka bi bilo škoda, da ne bi bili malo iznajdljivi ter si obilje paradižnika shranili za čas, ko le tega ni. Zakaj bi kupovali razne industrijsko predelane omake, kečape in pelate, ko si pa lahko z malo truda sami priskrbimo ozimnico. Tovrstne omake se odlično podajo k testeninam, bolognese omakam, umešane k jajčkam ali pa enostavno namazane na kruh. Otrokovo zdravje pa nam bo hvaležno za bolj zdravo obliko kečapa.

V tem zapisu vam podajamo nekaj idej in receptov, kako pripraviti zgoraj omenjeno.

Za vse tri možnosti je začetni postopek enak. Zelo zrele paradižnike operemo, osušimo, olupimo ter jim odstranimo dele, kjer je rastel pecelj. Tako pripravljene paradižnike narežemo na kocke ali spasiramo in spravimo v posodo za kuhanje. Posodo začnemo segrevati, medtem bo paradižnik spustil vodo. Vse skupaj, če že nismo prej, spasiramo s paličnim mešalnikom. Paradižnikovo maso vrejemo do poljubne gostote. Osnova je pripravljena.

1. Tekoči pelati

Gre za najbolj enostavno in hitro obliko predelanega paradižnika. Pelati so primerni za kuhanje paradižnikove juhe, dodajanje na pico, dodajanje k raznim omakam, ipd.

Vse kar še potrebujemo poleg osnovnega postopka (zgoraj) so kozarci ali steklenice za vlaganje. Embalažo operemo in jo 10 minut pasteriziramo v pečici na 110 stopinjah celzija.

V koliko želimo omako brez semen, le to spustimo skozi pasirko ali gosto cedilo in še enkrat povrejemo. Sicer pa še vročo oziroma vrelo maso nalijemo v vroče kozarce in dobro zapremo z razkuženimi (alkoholni kis) pokrovčki. Tako pripravljene obrnemo na glavo in pustimo nekaj minut.

Ker pri tem postopku ne dodajamo nobenih konzervansov je zelo pomembna sterilnost pribora in kvalitetno zapiranje embalaže.

V kolikor smo bolj “ziheraški” tip lahko vse skupaj še dodatno pasteriziramo 10 minut v ogreti pečici ali vreli vodi. Vroče kozarce zavijemo v odejo in pustimo 3 dni, da se popolnoma ohladijo. Hranimo temnem in hladnem prostoru.

Iz 1 kilograma paradižnika dobimo približno 1 mali kozarec za vlaganje.

2. Zelenjavno paradižnikova omaka

Ta omakca je super za pripravo vegi testenin, dodajanje raznim drugim jedem in odlična za pripravo sataraša z jajčko. Pri tej možnosti potrebujemo poleg 3kg paradižnika še nekaj dodatnih sestavin:

0,5 kg čebule
50 g česna
0,5 kg melancana
1 kg bučk
1-2 dcl ekstra deviškega oljčnega olja
peteršilj, sol, poper, kajenski poper (pekoča različica)

oziroma kakršnokoli zelenjavo, ki jo imate radi (stročji fižol, kolerabice, paprika, ipd.)

Priprava

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Ostalo zelenjavo narežemo na poljubne koščke. V globoki ponvi segrejemo oljčno olje ter mu dodamo čebulo in česen. Pražimo, da poslekleni ter dodamo še narezano zelenjavo. Vse skupaj pražimo 10 minut do srednje mehkega. Prepraženo zelenjavo zalijemo s paradižnikovo osnovo in vrejemo do željene gostote. Po okusu dodamo začimbe.

Med kuhanjem si pripravimo nizke kozarce za omake. Kozarce operemo in jih 10 minut pasteriziramo v pečici na 110 stopinjah celzija. Pokrovčke operemo in razkužimo z alkoholnim kisom.

Še vročo omako do roba nalijemo v kozarčke, tesno zapremo in obrnemo na glavo. Po želji še dodatno pasteriziramo. Tudi te zavijemo v odejo in pustimo, da se počasi ohladijo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Recept je primeren za približno 13 malih kozarčkov.

3. Domači, bolj zdrav kečap

Pri domačem kečapu gre za nekoliko daljši postopek, saj moramo omako zelo povreti. Za bolj pristem okus potrebujemo še:

3 žlice fruktoze (sadnega sladkorja)
2 čebuli
2 stroka česna
oljčno olje
1 žlica soli

Priprava

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo ter prepražimo na oljčnem olju. Vse skupaj spasiramo in dodamo v paradižnikovo osnovo. Še enkrat na fino premešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo fruktozo in sol ter kuhanje se začne. Kuhamo pol ure, da se vse sestavine in okusi prepojijo. Nato maso spustimo skozi pasirko, da se znebimo morebitnih večjih delcev. Tako pripravljen kečap kuhamo še dve uri, da se zgosti.

Še vročega nalijemo v stekleno embalažo, ki smo jo predhodno 10 minut sterilizirali v ogreti (110 stopinj celzija) pečici. Neprodušno zapremo, po želji še enkrat pasteriziramo v vreli vodi ali pečici ter zavijemo v odejo. Po 3 dneh pospravimo v temen in hladen prostor.

Ampak pozor, izkoristek je tukaj zelo majhen.

4. Zamrznjen paradižnik

V kolikor pa spadamo med tiste ta bolj lene oziroma zelo zaposlene, si lahko domač paradižnik samo po želji olupimo, narežemo na koščke in takšnega spravimo v zamrzovalnik. Ko ga potrebujemo, ga po želji toplotno obdelamo, dodamo začimbe in omakica je tukaj.

Prijetno predelovanje vam želimo 😉

V kolikor pa potrebujete domači paradižnik ali ostalo zelenjavo, smo TUKAJ za vas.

Kategorije