Kdaj in kako sadimo česen?

Ste kdaj razmišljali, da bi si za svoje lastne potrebe doma pridelali česen? Ker česen ni zahtevna rastlina, je to tudi popolnoma izvedljivo. Kar potrebujete je volja do dela, nekaj zemlje, glavica ali dve semenskega česna in že si lahko zagotovite zalogo za čez celo leto.

Poznamo več sort česna. Ločimo jih po času sajenja (spomladanski in jesenski), po okusu, barvi in velikosti čebulic ter posledično strokov v njej.

Ker pa imamo radi domače, se tudi pri izbiri sorte raje odločimo za eno izmed avtohtonih slovenskih sort – Ptujski spomladanki ali Ptujski jesenski.

V spodnjih priporočil je opisana ročna priprava in sajenje česna na manjših površinah.

Priprava zemlje

Za sajenje česna se priporoča kolobarjenje na 4-5 let, pomembno je pa tudi da pred in po sajenju česna ne sadimo niti pora, čebule ali šalotke.

Najbolj mu odgovarja spočita zemlja, ki vsaj eno do dve leti ni bila gnojena z organskimi gnojili (hlevski gnoj). Pred sajenjem lahko pognojimo s fosforjevimi in kalijevimi gnojili, med rastjo pa z dušikovimi gnojili, vendar je potrebna zmernost. V primeru pretiravanja z gnojenjem bomo imeli obilen pridelek listja in malo čebulic.

Priprava strokov na sajenje

Pri pripravi strokov moramo biti pozorni na to, da izberemo velike čebulice, ki imajo zdrave, velike in nepoškodovane stroke. Stroke v čebulici previdno ločimo med seboj in pazimo, da jih ne poškodujemo. Posebej pozorni bodite na kalčke, ki so pri spomladanski saditvi že precej razviti. Prav tako ne poškodujte ploščatega dela iz katerega se kasneje razvije koreninski sistem. Razdelitev strokov ne opravite prehitro, saj vam česen ne bo razvil dobrega koreninskega sistema. Najbolje, da jih ločujete kar sproti ob sajenje oziroma ne več kot 10 dni pred sajenjem. Debelejši stroki nam bodo dali lepši, debelejši pridelek, kar pa ne pomeni, da moramo manjše strokece zavreči. Posadimo jih posebej in jih sproti uporabljamo, kot mladi česen, podobno kot mlado čebulo.

Kdaj?

Jesenski česen se sadi jeseni, od druge polovice okrobra naprej ter vse do januarja. Spomladanski, kot v našem primeru, pa sadimo zgodaj spomladi (februar, marec) oziroma takoj, ko je zemlja primerna za obdelavo (ni zamrznjena) in vse tja do aprila. Nič hudega, če pozneje še zamrzne, pomembno je da je v zemlji. Česen potrebuje za razvoj nizke temperature, kar pomeni, da če ga boste sadili prepozno (maj) se lahko zgodi, da se vam ne bo razdelil v stroke in da boste pridelali samo eden odebeljen strok.

Kako?

Razdalje med vrstami so odvisne od sorte. Mi smo se odločili za razdalje 10×10, kar pomeni 10 cm med vrstami in 10 cm med vsakim strokom. Takšne razdalje smo uporabili, saj s tem damo malo prostora plevelu, ki sicer raste hitreje kot česen in nam ga lahko zaduši. Vsak strok posebej potisnemo v zemljo, nekje od 2-8 cm globoko, pri čimer smo pozorni, da je strok obrnjen s koreninskim sistemom navzdol, kalček oziroma koničast del stroka pa je zgoraj. Vrste zagrnemo z zemljo.

Na začetku rasti ga v primeru sušnega obdobja redno zalivamo. Kasneje pa česen ne potrebuje veliko vode.

Želimo vam obilen pridelek.

Kategorije