Kako pripraviti domačo jabolčno marmelado – primerno tudi za diabetike?

V predhodnem članku smo pisali o tem, kako lahko predelamo domača jabolka in jim tako podaljšamo obstojnost. Ena izmed možnosti je tudi domača jabolčna marmelada, odlična v palačinkah, kot namaz na kruhu, pri peki peciva, kot dodatek v jogurt ali pa kar na žlico. V kolikor pri pripravi uporabimo namesto navadnega belega sladkorja, sadni sladkor oziroma fruktozo, je le ta primerna tudi za diabetike in tiste, ki omejujejo vnos belega sladkorja. Seveda pa tudi tukaj velja pravilo zmernosti.

Kako lahko takšno marmelado pripravite doma, si lahko ogledate v spodnjem posnetku oziroma receptu.

Sestavine

2 kg jabolk (za bolj sladko marmelado uporabite sorto Fuji, za bolj kislo pa Idared)

3 dcl 100% jabolčnega soka

500g fruktoze (sadnega sladkorja)

2 vrečki Želina s pektinom (Dolcela 3:1)

Cimet po želji in okusu

Postopek priprave

Jabolka narežite na krhlje, jim odstranite peške, olupite in narežite na koščke.

Koščke jabolk dajte v posodo za kuhanje in jim dodajte jabolčni sok ter spasirajte s paličnim mešalnikom.

V drugi posodi zmešajte želirno sredstvo in fruktozo in jo dodajte v jabolčno zmes ter vse skupaj ob neprestanem mešanju kuhajte do vrenja.

Pustite vreti 3 minute in ob tem odstranjujte peno.

Po želji dodajte še cimet in premešajte.

Še vročo marmelado napolnite v sterilne, tople steklene kozarčke in takoj zaprite s sterilnimi pokrovčki.

Tako zaprte kozarčke obrnite na glavo in jih pustite 5 minut, nato jih obrnite nazaj in pokrijte s kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.

Marmelado hranite v temnem in hladnem prostoru.

Kategorije