Kaj narediti, ko nam domača jabolka začnejo gniti?

Kljub temu, da so jabolka zelo obstojno živilo pa imajo tudi ta, kot vsako drugo živilo, svoj rok trajanja. Življensko dobo jim lahko nekoliko podajšamo, v kolikor jih hranimo v za to prilagojenih hladilnicah, v navadnih kleteh oziroma shrambah pa prihaja čas, ko nam bodo počasi pričela gniti.

V današnjem članku vam predstavljamo 6 različnih možnosti kako lahko, kar najbolje izkoristite svoj pridelek jabolk.

1.  Jabolčni sok

Jabolčni sok lahko zamenja številne druge industrijsko pripravljene pijače in je takšen brez dodanih sladkorjev in aditivov iz vidika zdravja zagotovo veliko bolj priporočljiv napitek. Jabolčni sok si lahko pripravimo s pomočjo sokovnika, ki nam jabolka zmelje in iztisne sok. Tako dobljen sok lahko hranimo v zmrzovalniku ali pa svežemu s pomočjo postopka pasterizacije podaljšamo življensko dobo ter hranimo v sterilnih steklenicah.

2.  Kis

Kot smo že pisali je kis poleg tega, da ima številne blagodejne učinke na telo, zelo uporaben v kuhinji za začinjanje raznih solat in drugih jedi, vlaganje zelenjave ali celo čiščenje. Tudi jabolčni kis si lahko pripravimo doma po različnih receptih. Kako si pa lahko pripravite kis, kar na pultu domače kuhinje si lahko preberete TUKAJ.

3.  Krhlji ali čips

Krhlji ali jabolčni čips je lahko odličen prigrizek med obroki ali pa sladica po obroku, ko nam »pade sladkor«. Krhlje pripravimo tako, da jabolka olupimo in narežemo na 8 režnjev, medtem ko bomo hrustljav čips dobili v kolikor jih narežemo na tanjše rezine. Krhlje ali čips sušimo pri temperaturi 60 do 70 stopinj celzija, ki jo proti koncu sušenja znižamo na 50 stopinj celzija. Hranimo jih na suhem mestu.

4.  Marmelada

Jabolčna marmelada ni tako zelo pogosta, vendar je ravno zaradi tega nekaj posebnega. Ima dobro obstojnost, uporabite pa jo lahko na več različnih načinov: namazano na kruh, v palačinkah, pri peki peciva, kot dodatek v jogurt ali pa kar na žlico. Odlično se poda v kombinaciji s cimetom in nam pričara pravo praznično vzdušje. Ob upoštevanju sterilne priprave in vročega vlivanja v kozarce, nam lahko služi še dolgo časa po pripravi.

5.  Jabolčni zavitek

Ne moremo da nebi omenili jabolčnega zavitka. To okusno, klasično dunajsko sladico iz vlečenega testa in jabolk, ki ji po domače rečemo kar »štrudl«, pozna skoraj vsako gospodinjstvo. Poleg jabolk se mu pogosto dodaja tudi skuta, smetana ali kakšno drugo sadje. V kolikor imate za porabiti večjo količino jabolk, specite več jabolčnega zavitka in pečene koščke hranite v zamrzovalniku. Tako ga boste imeli na voljo kadarkoli si poželite nekaj sladkega.

6.  Čežana

Poleg marmelade lahko jabolka shranimo v kozarčke tudi v obliki jabolčne čežane. Gre za preprosto sadno jed iz dušenih, pretlačenih jabolk, odišavljenih s cimetom, ki jo pogosto povezujemo z našimi babicami. Uporabimo jo lahko kot samostojni obrok z različnimi dodatki (kosmiči, jogurt, kruh, ipd.), uporabimo pri peki peciva (zavitek, pite, ipd.) ali pa postrežemo hladno, kot prilogo različnim mesnim jedem. Podobno kot marmelada je ob upoštevanju sterilne priprave in vročega vlivanja v kozarce čežana zelo obstojna. Lahko pa jo tudi zamrznemo in ji tako še podaljšamo rok uporabe.

Kategorije