V 5 korakih do domačega jabolčnega kisa – tudi za »nekmečke« gospodinje

Jabolčni kis je znan po svojih blagodejnih učinkih na organizem. Pripisujejo mu pomoč pri prebavi, alergijah, kronični utrujenosti, sladkorni bolezni, gripi, povišanemu holesterolu, vnetemu grlu in še bi lahko naštevali.

Ima rahel, nekoliko sladkast jabolčni okus ter vonj in je tako primeren za začinjanje raznih solat, vlaganje zelenjave, začinjanje drugih živil ali celo čiščenje. Kot pa vsako drugo živilo, je tudi jabolčni kis boljši, kot tudi bolj zdrav, v kolikor je pripravljen doma.

Izdelovanje domačega kisa je na deželi zelo pogosta praksa in je tako prisoten v skoraj vsakem gospodinjstvu, medtem ko v mestu morda izdelovanje domačega kisa ni tako zelo pogosto.

In ker je ravno sedaj pravi čas, da porabite zaloge domačih jabolk in jih tako zaščitite pred gnitjem, vam v današnjem zapisu predstavljamo, kako si lahko pripravite domači jabolčni kis, kar na pultu vaše domače kuhinje, četudi gospodinjite v mestu.

V kolikor nimate domačih jabolk in si jih želite neposredno iz dežele, jih lahko naročite pri nas in dostavimo vam jih na dom.

Kot boste opazili gre za zelo preprost postopek, ki ne zahteva veliko časa in prostora. Vse kar potrebujete so domača jabolka, steklena posoda, nekaj mlačne vode in sobno temperaturo prostora. Količine so odvisne od velikosti vaše posode.

5 korakov do domačega jabolčnega kisa

  1. Iz jabolk odstranite morebitno gnilobo in jih narežite na krhlje.
  2. Narezane krhlje spravite v stekleno posodo s širokim vratom, tako da jo napolnite do vrha.
  3. Preko krhljev prelijte mlačno vodo, tako da so popolnoma prekriti, posodo pokrijte (pokrov ali kuhinjska krpa) in vse skupaj postavite na topel (sobna temperatura – pribl. 21 stopinj) prostor v kuhinji.
  4. Počakajte teden ali dva, da se naredi beli klobuk in kis je že pripravljen. S starostjo pridobiva na kislini.
  5. Odcedite in tekočino hranite v steklenici/ah v hladilniku.

In še namig: ko boste prvič naredili kis, ga ne porabite vsega. 1-2 dcl si shranite in ga dodajte vašemu pripravku pri naslednjem pripravljanju kisa. Hitreje bo

Kategorije